SELÇUKLU SALTUKLU TİGİNİ
“MAVİ GEZEGEN” in
ŞAİRi, YAZAR
TİGİN ORÇUN ÖNTAŞ
fotoğraf ; Tigin Orçun’un Bilge babası
20 KASIM 2014, YAZARIMIZ için KAPKARA bir gün!..
Tek evladı, “MAVİ GEZEGEN” in şairi, yazar tigin orçun öntaş‘ı; 40’lı yaşlarda toprağa verdikten sonra;
yazarımız; sevgili oğlu,
tigin Orçun’un adını da kendi adıyla birleştirerek;
Hem OĞLU’nun, Hem de kendisinin YAZINSAL yaşamını; Aysaltuk V.Orçun Öntaş olarak sürdürmektedir.
Çok erken yitirdiğimiz
Şair, Yazar TİGİN ORÇUN‘UN
TÜRK OĞUZ KOZMOGONİĞİNE UYGUN GERÇEKLEŞTİRİLEN
ANITSAL KURGANI
tigin Orçun Anıtsal Kurganı’nın, Türk (Oğuz Name) İm’li “Kozmogoniksel” Açılımı;
Tigin Orçun Anıtsal Kurganı
BİLGİLENDİRME
Tigin Orçun, Türk edebiyatında, Türkçeyi en iyi kullanan yazarlarımızdan biri olarak kabul edilen, ; Türk Dilleri ‘yle Türk Edebiyatı Tarihçisi, Ön (proto) Türkler Araştırmacısı, Eğitimci, Şair, Bilim, Sanat, Kültür insanı yazar, Aysaltuk V. Öntaş’ın tek çocuğudur…
Baba Aysaltuk V.Öntaş; Türk Eğitimiyle edebiyat dünyasına onlarca eser kazandırmanın yanı sıra, “Ana DilimizTürkçe”yle ilgili çeşitli bilimsel çalışmalar, sunumlar, söyleşiler gerçekleştirerek, on binlerce katılımcının usunda, yüreğinde “Ana Dilimiz Türkçe”yle ilgili bir duyarlılık oluşmasına katkıda bulunmuş, bilimsel, yazınsal çalışmalarını kesintisiz sürdüren ışıtmacı bir aydındır.
SUNUM
“Babasının bilimsel ve yazınsal eserleriyle; Büyük Ata’larının görsel, tarihsel, bulgusal birikimlerinin; “KURUMSAL” bir yapı içinde korunarak; tarihsel yolculuklarını eksilmeden, bozuma uğratılmadan sürdürmesi”amaçlı“Taç”lı Tasarısını hayata geçirme çalışmaları sürecinde kalbine yenik düşen Genç SaltukluTigin’inin“ironik” öyküsünün ardından; !..
babası Aysaltuk v.orçun Öntaş tarafından; oğlunun düşlerine, düşüncelerine uygun ” gerçekleştirilen;
SELÇUKLU YABGU Saltukluları Torunlarından. Tigin Orçun’un Anıtsal Kurganı
Anıtsal Kurgan’da“Göksel” İmgeler
Anıtsal Kurganın Doğu (ön) Alnacı – Tigin Orçun Anıtsal Kurganı’ndaki Türk Kozmogonik Görseller
Tigin Orçun Öntaş; Mezopotamya başta olmak üzere, “Kadim” Anadolu topraklarında toplumsal aydınlanmanın, değişimin açkısı, yaratıcısı, dağarcığı olan Selçuklu hanedan ailesinin üyelerinden
Saltuklular (1071 – 1202 ) ‘ın ‘ son yabgu’su (hanı); İnanç Biygu Melikşah Saltuk’un çocukları olan Çemişkezek (Han)ları –sancakbeyleri– Saltuklularının torunlarındandır. …
Tigin Orçun‘un Büyük Atalarından Selçuklu Yabgu (Hanı) larından ; Yabgu İnanç Biygu Tuğrul İzzettin Saltuk‘un onikinci yüzyılda yapılmış Erzurum‘daki Anıtsal Kurganı
“Mavi Gezegen” in
Şairi
Selçuklu YABGU SaltukluLARI TİGİN‘i
yazar orçun öntaş’la ilgili
GENEL
YAZINSAL SUNUM
Erken yitikliğinin sarsıcı ağrılarının ardından, heryıl adına düzenlenen; “Mavi Gezegen” in Şairi, Yazar Tigin Orçun Öntaş Anadil Türkçe ” EDEBİYAT ÖDÜLLERİ ” ve tüm etkinliklerle birlikte, Tigin Orçun Öntaş ” Sosyal Sorumluluk Projeleri ” adlı yazınsal etkinliklerin tamamı; Aysaltuk V. Orçun Öntaş Asyatik Dilleri Bilim Merkezi tarafından “KURUMSAL” olarak yürütülüp, sürdürülmektedir.
Tigin Orçun Öntaş, çağdaş şiirin en bunalımlı döneminde, ayrık bir karşıtlık olarak ortaya çıkan, Türk şiirinde, yaratıcısı, yazınsal oluşturucusu bilge şair, yazar, dil bilimci ve Edebiyat Kuramcısı babasına (A.V.Öntaş) ait olan; şiirimizde “Yeni Bir Kuram” ve “Yazınsal Akım“ olarak da kabul edilen, Eytişim (Diyalaktik) sel Özdekçi (Özdeksel) şiir akımının öncülerindendir.
Tigin Orçun, yazınsal anlatılarında, kendi şiir örgüsünü yaratmış, kendi anlatılarına en uygun sessel, imgesel şiir tekniğini oluşturmuş az sayıdaki şairlerimizdendir.
Erken yaşta yitirdiğimiz şair ve yazar Tigin Orçun öntaş; öğrencilik yıllarından başlamak üzere, eğitim-öğretimden arta kalan sürelerini; ülkemizin yazınsal belleği olarak da bilinen babasına ait yayınevlerinin “edebiyat” mutfaklarında bulunmuş; yazınsal edimlerle, birikimlerle kendini çoğaltmıştır.
Tigin Orçun öntaş, 1990 yılından itibaren, babasının kurduğu Hasat Yayınları, Orçun Eğitim Yayınları, İlk aşama Yayınları, İlay Yayınları ve Ödül Yayınlarının yürütüm kadrolarında yer almıştır. Tigin Orçun, yazınsal üretimlerle, edebiyatla olan ilişkisini de hiç ara vermeden, kesmeden sürdürmüş, coşkulu dizeleriyle kendi tekniğini oluşturmuştur.
Doğasal, toplumsal karşıtlıkların şairidir Tigin Orçun öntaş. Kendi çizgisine yakın usta şairlerden çok ayrı bir yerden, AYIRT edilir karşıtlıklarla seslenir okuyucusuna. Yersel bir şair olmaktan çok, bilinir, bilinmez gezegenlerin şairidir. Bu nedenle, okurları onu; “Mavi Gezegen” in şairi olarak betimler, nitelerler.
Tigin, aynı çizgideki şairler gibi köylerden, ovalardan, sam yelinin geçtiği çiy düşmüş bozkırlardan, kardelenleriyle karları, dağların yamaçlarını öpen yalçın kayalıklardan, şehirlerden seslenmez salt.
Sürecin usta şairleri gibi aynı sese, söze, geç, güç gelen her bir karşıtlığa usunu, yüreğini bilinçle, dirençle yoğurur, kendine öz bir ses, söz, imgesel dizeleriyle karşı koyar. Tigin, bir karşı duruşun, direnişin imgesiyle kucaklar her bir karşıtlığı… İşçilerin, ekmek peşinde koşanların, öksüz, yalnız tüten yoksul evlerin dumanlarıyla geçer akşamları, aysız geceleri. Yıldırım, şimşek yüklü bulutların ışıklı yağmurlarıyla iner toprağa, yaprağa, sulara…
En taçlı, seçkin kısa sözcüklerle oluşturur mavi dizelerini. Durgun su lotuslarının (nilüferlerinin) kut’sanmış renkleriyle gülümser halkının yaralı çocuklarına, emekçilerine…Toprağa sıralı düşmüş gelincikleri, karanfilleri , peygamber çiçeklerini kırmızılar nehirsel imgeleri. Okyanus mercanlarının, şakayıklarının sesi olur. En asi ırmakların, gizemli sancıların çığılığıyla ışıklandırır, yakar kara karanlıkları. Okyanusların mavi soluğudur imgeleri Tigin Orçun Öntaş’ın.
Suya, nehire, denize, okyanusa kıyısı olan her bir alıç, ardıç, ağaç gölgesinin kızıl gülüşü olur taç’lı dizeleriyle Tigin Orçun…
Anlatıları, her gün’ün doğumunda, oluşumunda, yitiminde ; ağacının yeşiline, dalına, gövdesine yaslanır; çocuklarının yüreğine dokunur sessizce; ırmak ırmak, nehir nehir bir ulu sonsuzluk içinde akar ; çoğalır atların, tayların toynaklarıyla, kanatlarıyla kınaladığı bozkırlarını. İçli, yanık bir kavalın sesiyle sarar yüreği, örter, karla, doğmak, üretmek, direnmek, tanımlı yeni söylenceler için…