kaynak : yazarla ilgili bazı –ayrımlı – kurumların belgelikleri, belgeler, görüşler, dergiler, sunumlar, akademisyen, bilim insanlarıyla, sanatçı, yazarların düşünceleri, görüşleri…
YAZINSAL BASINDAN …
Aysaltuk v. Öntaş‘la ilgili sunumlardan örnekler
“Kusursuz bir toplumsal belleğe sahip yazar, “yapıtlarında” Türkçe‘yi bir “virtüöz” gibi kullanıyor. Kutluyorum !..
Prof. Halil Çivi (Dekan)
“Yapıtlarında hiç emeklemeden, dizlerinin üzerinde sürünmeden; başı omuzlarının üstünde dimdik koşan bir ışıtmacı A.V. öntaş.”
Yazar Remzi İnanç
“…..Yapıtlarında, bir bakıma doğanın “diyalektiği“ni şiirselleştiriyor a.v.öntaş. … “ ONU OKURKEN, DİNLERKEN” Bir pastoral Senfoni” dinler gibi oluyorsunuz. İçiniz dışınız çiçekleniyor.”
Eleştirmen-Şair
Atilla Aşut
“Yapıtlarında kullandığı şiirsel dil, Dede Korkut‘la yazınsal akrabalığını ele veriyor. Kutluyorum!..”
Prof. İlhan Tomambay
“… (–Aysaltuk Öntaş–) … Türk Dilleriyle ilgili bilimsel ve yazınsal çaba ve çalışmaları nedeniyle; Ulusal ve Uluslararası Edebiyat Dünyasında; Türkçenin “ Yaşayan ” Yurttaşı olarak bilinen; Eğitimci, “ Edebiyat ” ve Türk Dilleri Kuramcısı, Tarihçi, Proto (ön) Türkler Araştırmacısı, Şair ve Yazar …. Aysaltuk Öntaş’ın YARIM ASIRLIK “Rüya”sı olan;
AVRASYA DİLLERİ ETİMOLOJİK KURULUMLARIYLA ilgili kendi adını taşıyan Bilim Merkezi’ni, ANTALYA’da gerçekleştirme girişimi, Antalyalılarca da övünçlü karşılanmış, …. tüm çalışmalarını kucaklamışlardır. …
” Prof.Dr. Mehmet Altunkaya ( Akdeniz Ünv. Rektör Yardımcısı)
– Aysaltuk v.Öntaş Bilim Projesinden –
Türk Dili ve Edebiyat Dergisi‘nin OCAK 2010 sayısında Aysaltuk V. Öntaş ile ilgili değerlendirme yazısında; aşağıdaki tanımlamalarla yazarın Türkçe birikimi anlatılmıştır.
Aysaltuk V. Öntaş, Adem Terzi’nin “Ağaç Yurdun Elleriyse” hakkında YAYIN DÜNYASINDAN yazısı, Ödül Kültür Sanat Evi Yayını, Ankara 2009, 72 s.