Aşağıdaki 14 sayfalık “Biyografik Anlatı“
Tigin Orçun Öntaş‘ın; “Biyografik Belgesel Anlatı Aysaltuk v.Öntaş” adlı eserinin “Tanıtım Sunum“undan alınmıştır.
“Mavi Gezegen” in Şairi Yazar Tigin (şehzade) Orçun Öntaş; erken yaşlarda aramızdan ayrıldığında, ardında 12 yazınsal eser bırakmıştır. “Suskun Yabgu” adlı eserinin 66. Sayfasında okuruna; kendisini, konat (Selçuklu Saltukluları)’ını şöyle tanımlar, anlatır;
Ben Tigin Orçun Öntaş büyük eylemci / düşünür / dilbilimci bir babanın / kendisi gibi / mürekkebi bozkır mavisi / kalemi hırçın / şair oğluyum
Genel Tarih Yazıcıları on iki asır önce / Oğuz Kınık’larının / bilinen ilk kağanı / Büyük Ata’m Tankut İlteriş Alp Togan’ı / soy ağacımın 1 numarası ;
Beni de Konat’ımın son “Savaşçı Yabgusu” bilge babamden sonra 34. kuşak Selçuklu Saltuklu Tigin (şehzade)’i sayar / mücadelemizi onarlar
Benden öncekiler için de / söyleyeceklerim var tabi onlar da Siyasal Tarih Biliminin konusu yengileriyle / yenilgileriyle Ders Kitapları’nda okutuluyorlar şimdi
Ben Bilge Saltuk / Aysaltuk’un “tek evlaldı” / yol / kalem yoldaşı Tigin Orçun boy / budun / Konat Ata’larım gibi töremi / yasa’mı bildim Anadilim’i / Türkçe’mi yurdum / toprağım belledim susanlardan / susturulanlardan / savrulanlardan olmadım Öz’üm Su’dan / Işık’tandır Konat’ım / Halk’ım Yücelsin / Bilinir Olsun. …
Aysaltuk v. Orçun Öntaş Asyatik Dilleri Bilim Merkezi Edebiyat Kurulu
yabguSaltuk
vakıf suyayınları
“mavi gezegen” in şairi,
yazar
TİGİN Orçun Öntaş
Erken yitikliğinin sarsıcı ağrılarının ardından, heryıl adına düzenlenen; “Mavi Gezegen” in Şairi, Yazar Tigin Orçun Öntaş Anadil Türkçe ” EDEBİYAT ÖDÜLLERİ ” ve tüm etkinliklerle birlikte, Tigin Orçun Öntaş ” Sosyal Sorumluluk Projeleri ” adlı yazınsal etkinliklerin tamamı; Aysaltuk V. Orçun Öntaş Asyatik Dilleri Bilim Merkezi tarafından “KURUMSAL” olarak yürütülüp, sürdürülmektedir.
Tigin Orçun Öntaş, çağdaş şiirin en bunalımlı döneminde, ayrık bir karşıtlık olarak ortaya çıkan, Türk şiirinde, yaratıcısı, yazınsal oluşturucusu bilge şair, yazar, dil bilimci ve Edebiyat Kuramcısı babasına (A.V.Öntaş) ait olan; şiirimizde “Yeni Bir Kuram” ve “Yazınsal Akım“ olarak da kabul edilen, Eytişim (Diyalaktik) sel Özdekçi (Özdeksel) şiir akımının öncülerindendir.
Tigin Orçun, yazınsal anlatılarında, kendi şiir örgüsünü yaratmış, kendi anlatılarına en uygun sessel, imgesel şiir tekniğini oluşturmuş az sayıdaki şairlerimizdendir.
Erken yaşta yitirdiğimiz şair ve yazar Tigin Orçun öntaş; öğrencilik yıllarından başlamak üzere, eğitim-öğretimden arta kalan sürelerini; ülkemizin yazınsal belleği olarak da bilinen babasına ait yayınevlerinin “edebiyat” mutfaklarında bulunmuş; yazınsal edimlerle, birikimlerle kendini çoğaltmıştır.
Tigin Orçun öntaş, 1990 yılından itibaren, babasının kurduğu Hasat Yayınları, Orçun Eğitim Yayınları, İlk aşama Yayınları, İlay Yayınları ve Ödül Yayınlarının yürütüm kadrolarında yer almıştır. Tigin Orçun, yazınsal üretimlerle, edebiyatla olan ilişkisini de hiç ara vermeden, kesmeden sürdürmüş, coşkulu dizeleriyle kendi tekniğini oluşturmuştur.
Doğasal, toplumsal karşıtlıkların şairidir Tigin Orçun öntaş. Kendi çizgisine yakın usta şairlerden çok ayrı bir yerden, AYIRT edilir karşıtlıklarla seslenir okuyucusuna. Yersel bir şair olmaktan çok, bilinir, bilinmez gezegenlerin şairidir. Bu nedenle, okurları onu; “Mavi Gezegen” in şairi olarak betimler, nitelerler.
Tigin, aynı çizgideki şairler gibi köylerden, ovalardan, sam yelinin geçtiği çiy düşmüş bozkırlardan, kardelenleriyle karları, dağların yamaçlarını öpen yalçın kayalıklardan, şehirlerden seslenmez salt.
Sürecin usta şairleri gibi aynı sese, söze, geç, güç gelen her bir karşıtlığa usunu, yüreğini bilinçle, dirençle yoğurur, kendine öz bir ses, söz, imgesel dizeleriyle karşı koyar. Tigin, bir karşı duruşun, direnişin imgesiyle kucaklar her bir karşıtlığı… İşçilerin, ekmek peşinde koşanların, öksüz, yalnız tüten yoksul evlerin dumanlarıyla geçer akşamları, aysız geceleri. Yıldırım, şimşek yüklü bulutların ışıklı yağmurlarıyla iner toprağa, yaprağa, sulara…
En taçlı, seçkin kısa sözcüklerle oluşturur mavi dizelerini. Durgun su lotuslarının (nilüferlerinin) kut’sanmış renkleriyle gülümser halkının yaralı çocuklarına, emekçilerine…Toprağa sıralı düşmüş gelincikleri, karanfilleri , peygamber çiçeklerini kırmızılar nehirsel imgeleri. Okyanus mercanlarının, şakayıklarının sesi olur. En asi ırmakların, gizemli sancıların çığılığıyla ışıklandırır, yakar kara karanlıkları. Okyanusların mavi soluğudur imgeleri Tigin Orçun Öntaş’ın.
Suya, nehire, denize, okyanusa kıyısı olan her bir alıç, ardıç, ağaç gölgesinin kızıl gülüşü olur taç’lı dizeleriyle Tigin Orçun…
Anlatıları, her gün’ün doğumunda, oluşumunda, yitiminde ; ağacının yeşiline, dalına, gövdesine yaslanır; çocuklarının yüreğine dokunur sessizce; ırmak ırmak, nehir nehir bir ulu sonsuzluk içinde akar ; çoğalır atların, tayların toynaklarıyla, kanatlarıyla kınaladığı bozkırlarını. İçli, yanık bir kavalın sesiyle sarar yüreği, örter, karla, doğmak, üretmek, direnmek, tanımlı yeni söylenceler için…
yabguAySaltuk vakıf suyayınları
———————————————————–
ETKİNLİK SUNUMU
Yeryuvarı’ı edebiyatında olduğu gibi, ülkemizde de yazınsal etkinliklerin gelişmesi, yetkinleşmesi ( !.) adına gerçekleştirilen tüm “EDEBİYAT ÖDÜLLERi” adlı ETKİNLİKLİK‘ lerin içerikleri, oluşum “biçem” leri, biçimleri, parlatılmış yöntemleriyle uygulanırlıkları hep tartışılmıştır.
Bu nedenle, yazınımız (edebiyatımız) ‘ la ilgili bu bulanık süreç, ülkemiz yazınını bilinçli, bilinçsiz bir açmaza, çıkmaza sürüklemiştir.
Salt bu yüzden, kendilerini bu “YAZINSAL BULANIK” lığın dışında tutan, YAŞAMLARI BOYUNCA bu sürece hiçbir şekilde katılmayan, katkı sunmayan;
kişiliklerini, yazınsal birikimlerini; Türk “edebiyatı” nı tekeline almış bir avuç sermaye artığı bu yazınsal “kirletici“lerinin, “edebiyat barbar“larıyla,tüketim “mafya“larının yağmalarının dışında tutmayı başarmış, kotarmış;
yazınımıza taç’lı katkılar sunmuş, üretken yazarlarımızın var olduğu da bilinir.
Bu nedenle; “TİGİN ORÇUN ÖNTAŞ – ayrık – “EDEBİYAT” ÖDÜLLERİ” ndeki “ AYRIK” sözcüğü, bilinçli bir tanımlama olarak kullanılarak;
Bu gün, ülkemizde uygulanmakta olan “EDEBİYAT ÖDÜLLERİ” adlı “MASALSI (!) ” etkinliklerden,
“ ayrımlı“ bir yazınsal etkinlik olduğu vurgulanmakta;
bu “tanım”lama ,ETKİNLİK YÖNERGE‘ lerinde de belirtildiği gibi, bilinçli bir ” ayrıksal belirtge”, yazınsal “yeni bir seçenek“ olarak sunulmakta, kullanılmaktadır.
A – Mavi Gezegen’in
şairi, yazar
Tigin Orçun Öntaş
“EDEBİYAT” eTKİnliKleRi’ nin
Tarihsel Yolculuğu…
- Sevgili Tigin’in “ESERLERİ” nin ilk’leriyle, adıyla anılan
- kurumsal “Edebiyat Etkinlikleri”nin; edebiyatımızın yazınsal belleğine konumlandırılmalarının ardından, tarihsel yolculuklarını da kurumsal olarak güvenle sürdürecektir.
- Eserlerinin, gelecek kuşakların yüreklerinde, belleklerinde yaşaması, yaşatılması; tüm sevenleri gibi, sevgili tigin’i de, bozok bozkırlarıyla, “Vanasiya” nın mavi göğünün “Taç” landırdığı toprağında, gönendirecek, erinçli kılacaktır. Özlemle anıyoruz…
- Edb.Etk. Yrt.Kurulu
“mavi gezegen” in şairi
yazar, Tigin ORÇUN ÖNTAŞ’ın
anıtsal kurganı
Selçuklu Yabgu Saltukluları Tigini
Orçun Öntaş’ın
Anıtsal Kurganı’
Tigin Orçun‘un büyük Ataları Selçuklu Hanedan üyelerinden Yabgu (Han) Saltuklularının onuncu ve onikinci yüzyıllarda Erzurum’da yapılmış Anıtsal Kurganları
hakkında
yazınsal çalışmaları
“Mavi Gezegen” in Şairi
Selçuklu YABGU SaltukluLARI
Tigin’i yazar orçun öntaş’ın
şiirleri’NİN
İÇERİK YAZINSAL ÇÖZÜMÜ:
İÇERİKSEL YAZINSAL ÇÖZÜM ÖRNEKLERİ
1- tigin orçun öntaş’ın şiirleriyle ilgili yazınsal bir tanımlama, birkaç tümce kurmak gerekirse,onun kendi şiir örgüsünde, kendi olan ve çağdaş yönsemelerin sınırlarının ötesine uzanan, içsel bir teknikle şiirini tamamladığı yadsınamaz.
Paul Eluard, Mayakovskive diğer şiir ustalarının; şiir de örgüledikleri imge, ritm ve ses ilişkilerine, genç şairimiz; derin olgusallık ve kurgularla oluşturduğu dizelerinde, Türkçe’mizin en taç’lı kısa sözcüklerinin arkasına, nehir’sel, sessel imgeler sağnağıyla; evrensel, özdeksel geçişlerle şiirini toplumsallaştırarak,kendinden sonraki kuşakların yüreğine dokunuyor.
——————
2 – Tigin Orçun,
“evren–doğa–insan–toplum–diyalektik ilişkilerini”, tümcül ve yazınsal olarak çok etkili kullanırken; “toplumcu–gerçekçi” bir “biçemi” de; kendi yazınsal uğraşısının öznesi olarak belirlemiş olmasıyla da ; Türk yazınının yazınsal belleğindeyerini almış görünüyor.
Genç şairimiz, düşüncesiyle, yaşam biçimiyle ve eserleriyle her sürecin öznesi olmayı sürdürecek, sonsuza dek halkının ve onların çocuklarının taç’lı belleklerinde, yüreklerinde hep varolmayı, yaşamayı sürdürerek; Mavi Gezegen’lerini taç’landıracaklardır… …………………………………………………….
3 – Tigin Orçun Öntaş’ın şiirleri, mavi gezegen’imizin tüm özdeksel öznelerinin; evren–uzay–mekan ilişkileriyle birlikte sorgulandığı masalsı, öyküleme, mitolojik anlatı bir şiir’dir.
Tigin Orçun, evren-doğa–insan–toplum– diyalektik ilişkilerini, eserlerinde tümcül kullananarak; “toplumcu– gerçekçi “ şiir çözümlemelerini, okuruyla paylaşmaktadır.
Tigin (şehzade) Orçun Öntaş’ın şiirlerinde örgülediği imge, ritim, söz ve ses gücü; etkisi çok sarsıcı okyanus “dip” akıntılarına benzeyen söylencesel dizelerine; aklı, duyguyu sarsan, çoğaltan bir ulu bilgeliği de okuyucusunun kucağına, yüreğine koymuş görünüyor.
Şair, yaşadığı doğasal, toplumsal süreçlerle; dün’ümüzü sorgular, okuyucusuna sorgulatırken;
yarınlarımızı da tarihsel gerçekçilik ve bütünlük içinde, yeniden çözümlenmesini öngörüyor,
yüreğine, usuna sığınıyor çocuklarının…
yabguSaltuk vakıf suyayınları
————————————————-
2014 ‘ün sonlarında genç yaşta yitirdiğimiz;
Şair, yazar tigin orçun öntaş;
edebiyatımızın yaşayan çınarı;
Bilim, Kültür, Sanat insanı, dilbilimci, yazar Aysaltuk v.öntaş’ın “tek evladı” dır.
Yitikliğiyle, ardında; sarsıcı acılar bırakan genç Şairin yazınsal yapıtlarından bazıları, aşağıda sunulmuştur.
—————————————————————————-
Şairin,
“Sudaki Kozmik İz” adlı yapıtından;
“…her bir
ağrılı bakış
külleriyle besliyor
dumanlarıyla
aklığını örtüyor
saçlarımın
ay karanlık
gece solumuyor
ıhlamur çiçeklerinin
taçlarını yağmalıyor
yarasalar
karıncalar
yırtılıyor
gün ışımadan
kelebeklerin kanadı
beşiklerindeki bebeklerin
pembe dudakları
nilüferlerin ağaran güne
uyananları
kardan gülüşler
yarınlar
hangi gül ağacının
dibinde
göl